Een spa op je balkon plaatsen: is het mogelijk?

  • Spa's

Als je geen tuin hebt, herken je vast het verlangen om je terras of balkon, hoe klein ook, zo gezellig mogelijk in te richten. Dit geldt niet alleen voor de zomermaanden, maar ook in de winter wil je genieten van je buitenruimte. En wat is er nu beter dan een warme, bubbelende spa om hierbij te helpen?

Het plaatsen van een spa is mogelijk op bijna elke locatie, maar bij een balkon zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden, zaken waar je niet aan denkt wanneer je een tuin hebt.

In deze blog bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het installeren van een spa op je balkon of dakterras.

Met welke factoren moet je rekening houden bij het plaatsen van een spa op je balkon?

Gewicht en draagkracht van de spa

Een belangrijke overweging is het gewicht van de spa op je balkon. Een terras of balkon heeft een maximale draagkracht, en je wilt absoluut voorkomen dat je balkon of dak bezwijkt onder het gewicht. Mensen met een dakterras hebben over het algemeen meer mogelijkheden om een spa te plaatsen, vanwege de grotere draagkracht.

Daarnaast moet je ook het gewicht van het aantal personen en het water dat je in de spa toevoegt, meerekenen. Bijvoorbeeld: spa + water + 2 personen = 50 kg + 795 kg + 140 kg = 985 kg.

Hou hierbij in het achterhoofd dat een zwak dak doorgaans ongeveer 750 kg kan dragen… Daarom is het van groot belang dat je dak of balkon voldoende stevig is! Zorg er dus zeker voor dat je de draagkracht van je balkon navraagt bij je huisbaas of architect.

Afmeting van je balkon

Het is belangrijk om de afmetingen van je buitenruimte nauwkeurig op te meten. Niets is frustrerender dan na aankoop te ontdekken dat je spa niet past op je balkon. Houd hierbij ook rekening met ‘obstakels’, zoals relingen, deuren en ramen die de toegang tot je balkon of dakterras beperken.

Voorzie altijd wat extra ruimte rondom je spa om in en uit te stappen en desnoods om een trapje te plaatsen.

Vergunningen voor je spa

Je hoeft geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een spa op je balkon, mits je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De spa heeft een maximale oppervlakte van 30m2
  • De constructie met eventuele afdekking, mag niet hoger zijn dan 1,5 meter
  • De constructie mag niet gelegen zijn in een natuurgebied of bosgebied
  • De spa mag niet in de voortuin(strook) gelegen zijn
  • De vaste inrichtingen mogen niet in een oeverzone liggen
  • De plaatsing van de spa gebeurt in de omgeving van een vergund woongebouw

Als je aan een van deze criteria niet voldoet, dien je een beroep te doen op een stedenbouwkundige aanvraag en daarmee ook op een architect om dit in orde te brengen.

Stroomaansluiting

Naast de plaatsing en de afmetingen van je spa, is het ook van belang om rekening te houden met de elektrische aansluiting ervan. Neem daarom zorgvuldig de specificaties van onze spa’s door, omdat deze per model verschillen.

Bekijk de elektrische specificaties van onze spa’s.

Plaatsing van je spa

Een spa is meer dan een meubelstuk dat je even de trap opdraagt, maar vereist een zorgvuldige aanpak. Denk daarom goed na over hoe je de spa op je balkon wilt krijgen. In bepaalde gevallen is zelfs het gebruik van een kraan noodzakelijk om dit op de meest veilige en voorzichtige manier te doen.

Bovendien is het belangrijk om te denken aan de veiligheid rondom je spa. Terrassen of balkons kunnen op bepaalde momenten behoorlijk glad zijn. Om uitglijden te voorkomen, is het raadzaam om een antislipmat en veiligheidssteun te gebruiken.

Meer informatie nodig over onze verschillende spa’s? Neem contact met ons op.

Onderhoud en reparatie

Het is noodzakelijk om je spa regelmatig te onderhouden, het water schoon te maken en de filter te reinigen. Zorg ervoor dat je deze taken comfortabel kunt uitvoeren, met voldoende ruimte rondom je spa. Het is dus aan te raden om ruime afmetingen te overwegen, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alle onderhoudspunten.

Als antwoord op de vraag “Is het mogelijk om een spa op je balkon te plaatsen?” is het zeker haalbaar, maar onder voorwaarde dat je de eerdere aandachtspunten in overweging neemt.

Kom langs in onze showroom te Arendonk voor meer informatie over je ultieme spa-belevenis op je balkon en de verschillende modellen.