Wat is het verschil tussen een spa en een hottub?

Man and Woman in Hot Tub
  • Spa's

Hottub, jacuzzi, whirlpool of spa? Deze termen komen vaak voor in de wereld van wellness, maar ze betekenen niet allemaal hetzelfde. In deze blog leggen we graag de verschillen tussen een spa en een hottub voor je uit.

Ontdek hier de onderscheidende kenmerken van een spa en een hottub.

Ontdek de 4 verschillen tussen een spa en een hottub

1.      Materiaal en constructie

Hottub: Een traditionele hottub is gemaakt van hout, zoals ceder, redwood of spar. Moderne hottubs kunnen echter ook van kunstmatige materialen zijn gemaakt, waardoor het hout is weggelaten. Deze hottubs hebben geen ingebouwde zitplaatsen en de binnenkant is vaak glad. Traditioneel is een hottub meestal rond van vorm.

Spa: Een spa is gemaakt van kunstmatige materialen zoals gegoten acryl of ander stevig kunststofmateriaal. De vorm van een spa is meestal vierkant. In tegenstelling tot een hottub heeft een spa voorgevormde zit- en ligplaatsen, vaak voorzien van hoofdsteunen en armleuningen, wat meer comfort biedt dan een hottub.

2.      Verwarmingssysteem

Hottub: De manier waarop het water wordt verwarmd, verschilt tussen een hottub en een spa. Traditionele hottubs worden verwarmd door een ingebouwde houtkachel. Dit hout gestookte systeem neemt meer tijd in beslag om het water op te warmen en biedt minder regelbaarheid vergeleken met een spa, waarbij je eenvoudig de temperatuur kunt instellen via een digitaal display.

Moderne hottubs zijn vaak geüpgraded en kunnen elektrisch worden verwarmd en voorzien zijn van ingebouwde jets, naast de traditionele houtkachelopties.

Spa: Het water van een spa wordt elektrisch verwarmd, wat zorgt voor snelle en nauwkeurige temperatuurregeling. Daarnaast heeft een spa ingebouwde waterjets die voor bubbels en Hydro massage zorgen, iets wat een traditionele hottub niet biedt.

3.      Onderhoud en filters

Hottub: Traditionele hottubs maken gebruik van een eenvoudig filtratiesysteem, wat betekent dat je de hottub handmatig moet reinigen en chemicaliën moet beheren. Moderne hottubs kunnen echter uitgerust zijn met geavanceerdere filtratiesystemen, die het onderhoud vergemakkelijken.

Spa: Spa’s zijn daarentegen uitgerust met geavanceerde filtratiesystemen, ozonators en soms zelfs Uv-licht om het water schoon te houden. Hierdoor wordt het handmatige onderhoud en de noodzaak van chemische toevoegingen sterk verminderd.

4.      Installatie van je spa of hottub

Hottub: De hout gestookte versies van een hottub zijn eenvoudig te plaatsen omdat ze minder complexe technologie bevatten. Het is echter wel belangrijk om een stevige, betonnen ondergrond te voorzien waarop je ze kunt plaatsen.

Spa: Een spa is zwaarder en complexer om te installeren vergeleken met een hottub. Spa’s worden vaak op een vaste plaats op je terras of in de tuin geïntegreerd, en vereisen professionele installatie en specifieke elektrische aansluitingen.

Kom langs in onze showroom en ontdek zelf de voordelen van een Wellis spa!

Ben je na het lezen van deze verschillen overtuigd om een spa in je tuin of op je terras te plaatsen? Of heb je een vraag over een specifieke eigenschap van een bepaald spa-model? Kom gerust eens langs in onze showroom. We helpen je graag verder!