6 handige tips voor spa-gebruik in de winter

Handige tips voor spa-gebruik in de winter

Ook in de winter is het zalig om te genieten van je spa. De koude temperaturen, de dampende lucht, het zalig warme water… Het brengt je in een sfeer van rust en relaxatie. Maar uiteraard is het belangrijk om tijdens deze koude en gure periode goed op te letten en je spa correct te gebruiken, zodat je energiegebruik binnen de perken blijft, het water zuiver en je toestel in optimale conditie. Daarom geven wij je 6 handige tips om je spa goed te gebruiken en te onderhouden in de winter 

1. Laat je spa tijdens de winter in stand-by modus staan

Ook al maak je in de winter slechts sporadisch gebruik van je spa, toch is het aan te raden deze gevuld te laten en hem in stand-by modus te laten draaien. Wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen, loop je anders het risico dat de leidingen en pompen springen of bevriezen. Bovendien blijft het water dankzij de stand-by modus op een gemiddelde temperatuur verwarmd, zo hoeven de pompen niet tot het uiterste te gaan om ijskoud water terug op te warmen. 

2. Hoe goed is jouw spa geïsoleerd?

Wanneer je plant om een spa aan te schaffen, is isolatie één van de belangrijkste punten waar je op moet letten. Tijdens de winter zorgt deze isolatie er namelijk voor dat je verbruikskosten zo laag mogelijk blijven. Onze Wellis-spa’s zijn in dat opzicht erg geavanceerd. De thermische isolatie van Wellis Spa’s wordt voortdurend verbeterd, waardoor de spa warmte bijhoudt en koude buiten houdt. Je leest er hier meer over.  

3. Beschermhoes als extra isolatie voor je spa

Heb je een spa die minder goed geïsoleerd is? Panikeer dan niet te vlug. Ook in dat geval zijn er energiebesparende oplossingen voor je spa-gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een winterbeschermhoes voor je spa. Deze cover voor je spa, bedekt je toestel volledig (ook aan de zijkanten) waardoor koude wind niet zo makkelijk in je toestel kan binnendringen. Opgelet: gebruik enkel een beschermhoes die speciaal ontwikkeld is voor spa’s. Een bubbelbad afdekken met een plastic zeil kan ervoor zorgen dat je spa niet ademt, wat dan weer de interne isolatie beschadigt. 

4. Controleer de PH-waarde van je spa regelmatig

De PH-waarde of de zuurtegraad van het water in je bubbelbad is één van de belangrijkste dingen om regelmatig te controleren, zeker in de winter. Een te lage PH-waarde kan ervoor zorgen dat de materialen in je spa worden aangetast of gebruikers krijgen last van jeuk of huidirritatie. Regelmatig meten en optimaliseren is dus de boodschap. 

5. Houd de buitenzijde van je spa proper in de winter

Vuil kan de filters en pompen van je spa beschadigen. Houd de omgeving van je spa dan ook zo proper mogelijk en zie ook dat de buitenzijde van je toestel altijd behandeld is met een product dat de hechting van vuil tegengaat. Op die manier is reinigen erg eenvoudig en kan vuil zich niet vastzetten, bijvoorbeeld door de werking van zonnestralen. 

6. Hou het waterpeil in je spa voldoende hoog

Het contrast tussen de koude buitenlucht en de warme temperatuur van het water kan ervoor zorgen dat het water sneller gaat verdampen. Het is daarom belangrijk dat je in de gaten houdt dat het water steeds hoog genoeg blijft staan. Als één van je jets niet volledig onder water staat, moeten de pompen veel harder werken om het water in de leidingen te krijgen en zal je spa minder snel opwarmen.

Wanneer je deze tips in acht neemt, ga je een prachtig winters spa-seizoen tegemoet. 

Nog geen spa, maar wel zin in winters bubbelen? Bekijk onze Wellis spa’s uit voorraad of test er eentje uit door voor enkele weken een spa te huren

Kom vrijblijvend langs in onze showroom voor meer informatie.