Hoe blijf ik mentaal gezond in onzekere tijden?

Foto van genietende vrouw in sauna
  • Infraroodcabines
  • Sauna’s

2020 is een uitdagend jaar op vele vlakken. Het zijn voor niemand makkelijke tijden: contacten worden tot een minimum beperkt, ondernemingen moeten gedwongen de deuren sluiten, telewerken wordt verplicht, job-onzekerheid neemt toe en mensen maken zich zorgen over hun eigen gezondheid en die van hun naasten. Al deze verschillende factoren veroorzaken stress en angst en dat heeft dan weer invloed op ons mentale welzijn.

De uitbraak van Covid-19 is voor iedereen een nieuwe, onbekende situatie en dat onbekende zorgt ervoor dat onze hersenen veel vaker in “gevarenmodus” staan. Ons zenuwstelsel reageert hierop, waardoor we ons sneller gejaagd en angstig kunnen voelen. Dit kan gepaard gaan met hartkloppingen of gespannen spieren. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op een bedreigende situatie.

Niks moet, alles mag

Om uit deze gespannen situatie te geraken – en dus je hersenen niet meer negatief te triggeren – zijn er een aantal dingen die je kan doen. Hoofdzaak is dat je zowel fysiek als mentaal volledig kan tot rust komen. Maak hier dan ook bewust tijd voor!

Structureer je dag

Nu er geen (of toch veel minder) sociale verplichtingen zijn, is het vaak verleidelijk om lui in je zetel te ploffen en na een drukke werkdag. Door voor jezelf een dagschema op te stellen, zorg je dat je de dag steeds met voldoening afsluit. De doelen die je voor jezelf stelt, zorgen voor houvast en positiviteit. Sta elke dag op hetzelfde uur op, las regelmatige pauzes in en plan actieve, maar ook ontspannende avondactiviteiten.

Prikkel je zintuigen op een rustgevende manier

Een wandeling in de natuur of genieten van een heerlijke maaltijd zullen je zintuigen op een ontspannende manier aan het werk zetten. De geuren en kleuren die je ervaart zorgen ervoor dat stress langzaam maar zeker verdwijnt. Extra pluspunt is dat de effecten van een actieve wandeling of gezond eten uiteraard ook fysiek voor nieuwe energie zorgen. Bouw uiteraard langzaam op en stel geen hoge verwachtingen. Het hoofddoel blijft ontspannen.

Ga voor de ultieme ontspanning

Wellness is de ultieme vorm van ontspanning voor lichaam en geest. Meditatie, ademhalingsoefeningen, een warm bad… het zijn allemaal dingen die hieraan kunnen bijdragen. Ook het gebruik maken van een infraroodsauna geeft je welbehagen een boost. Naast de vele positieve effecten van infrarood op het lichaam, is het bewezen dat infraroodstraling ook een positieve invloed heeft op de geest en zelfs depressie tegengaat. Het haalt het stressniveau naar beneden en zorgt voor een goede nachtrust.

Meer weten over de effecten van een infraroodsauna? Neem contact op met Spacenter!