Hoe beperk je het energieverbruik van een (swim)spa?

Spa Zonnepanelen
  • Spa's
  • Swimspa’s

In tijden waar energieprijzen de pan uit swingen, wordt het energieverbruik van heel wat elektrische toestellen in vraag gesteld. Dat is uiteraard ook het geval bij spa’s. Deze toestellen werken op elektriciteit om het water te verwarmen en de jets te activeren. Zo nemen ze onvermijdelijk een deel van je energiebudget in beslag. Maar we kunnen je geruststellen, onze toestellen zijn uiterst energiezuinig en we geven je graag nog wat extra tips om het energieverbruik van jouw spa tot een minimum te beperken.

Beperk het warmteverlies van je spa

Om ten volle te genieten van jouw bubbelbad, moet het water uiteraard aangenaam warm zijn. Om zoveel mogelijk energie te sparen, is het daarom belangrijk het water zo weinig mogelijk te laten afkoelen. Schakel je toestel dus nooit volledig uit. Dit zal het water te erg doen afkoelen, waardoor je spa bij heropstart te veel energie moet verbruiken om terug op temperatuur te komen. Onze toestellen zijn uitgerust met een eco-stand, waarbij het water een constante warmte blijft behouden.

Koop een spa met duurzame isolatie

Wanneer je overgaat tot de aankoop van een bubbelbad, is het belangrijk dat je nagaat hoe goed het toestel geïsoleerd is. Het is belangrijk dat de kuip (de wanden, zowel als de vloer) voorzien zijn van kwalitatieve isolatie. De innovatieve warmte-isolatie van onze Wellis spa’s is voorzien van een efficiënt heat-lock systeem, dat de restwarmte van de pomp recupereert. Het garandeert langer relaxen in warm water met structureel laagblijvende elektriciteitskosten.

Positioneer je spa op een strategische plaats

Staat je spa buiten? Dan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de positie. Zorg voor een plekje uit de wind én uit de zon. Waarom? De wind zal er logischerwijs voor zorgen dat je toestel sneller afkoelt, je pomp zal dus harder moeten werken om op temperatuur te blijven. Een thermische cover is dan ook geen overbodige luxe. Hiermee zorg je voor zo weinig mogelijk warmteverlies door wind of regen. Gek genoeg is ook de zon is nefast voor je energieverbruik. Zonnestralen kunnen namelijk leiden tot oververhitting van je toestel, waardoor het niet op een optimale manier zal functioneren.

Ga voor een koppeling met groene energie

Moderne technieken kunnen ervoor zorgen dat je jouw spa op een groene en duurzame manier kan gaan gebruiken. Denk hierbij aan een koppeling met zonnepanelen. Op die manier haal je elektriciteit niet langer van het net, maar produceert je woning deze energie zelf. Wij adviseren je graag meer in detail over deze mogelijkheden. Samen met onze partner Ecofusion, kunnen we het perfect groene pakket voor jouw woning uitwerken! Contacteer ons vrijblijvend.