Beter slapen dankzij infrarood

  • Infraroodcabines

Slaap is een basisbehoefte en een goed slaapritme is erg belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je goed slaapt ben je alerter en voel je je mentaal en emotioneel sterker. Het ideale aantal slaapuren is acht, maar voor veel mensen is dit niet haalbaar en is goed slapen een grote uitdaging. Het vereist namelijk dat je ontspannen aan je nachtrust kan beginnen. Hier kan infrarood een handje mee helpen.

Licht beïnvloedt je slaapritme

Van nature reageert je lichaam heel sterk op licht. De mens heeft een slaap-waakritme waardoor we wakker worden wanneer de zon opkomt en slaperig wanneer het donker wordt. Doorheen de dag worden we aan heel wat lichtbronnen blootgesteld.

Soms is dit natuurlijk licht, afkomstig van de zon, maar heel vaak is het ook licht afkomstig van beeldschermen. Wanneer je dit kunstmatig blauwe licht ’s avonds gebruikt (door tv te kijken of te scrollen door je smartphone bijvoorbeeld) zorgt het ervoor dat je wakker blijft. Rood licht – zoals dat van een infraroodsauna – daarentegen zorgt voor de productie van melatonine, waardoor je gaat ontspannen en slaperig wordt.

Start je slaapcyclus goed met een infraroodsessie

Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur gemiddeld één graad lager is dan overdag. Vreemd genoeg, kan je hiervoor zorgen door de temperatuur van je lichaam eerst te doen stijgen. Zo heb je wellicht al eens gehoord dat een heet bad nemen enkele uren voor het slapengaan kan zorgen voor een betere nachtrust?

Ditzelfde effect bereik je nog sterker door gebruik te maken van de infraroodsauna. Infrarood zorgt namelijk nog voor een extra positief effect. De infraroodwarmte dringt diep in de spieren, waardoor deze volledig ontspannen en je zenuwstelsel tot rust komt. En wie volledig ontspannen is, die valt veel vlugger in slaap.

Infrarood maakt je hoofd leeg

Heb je soms moeite om de stress van een drukke werkdag van je af te zetten? Een sessie in een infraroodcabine is het perfecte hulpmiddel om niet te beginnen piekeren en woelen in bed. Combineer je infraroodmoment met een goed boek of je favoriete muziek en je kan beginnen genieten. Doordat je lichaam volledig ontspant, zal ook je geest volgen en kan je je hoofd leegmaken. Je laat de zorgen van de dag dus in één keer achter en neemt ze niet langer mee naar de slaapkamer. Hierdoor zal je veel beter de slaap kunnen vatten.

Tip: ga niet te kort voor het slapengaan in de infraroodsauna, want net als bij een grote fysieke inspanning, zal er na een infraroodsessie adrenaline vrijkomen in je lichaam, wat dan weer net niet bevorderlijk is voor de slaap. Doe het daarom één à twee uur op voorhand. Droom zacht!

Contacteer ons voor meer info over onze infraroodsauna’s of kom langs in onze showroom!