De belangrijkste verschillen tussen een infraroodsauna en een traditionele sauna?

Foto van drie vrouwen in een sauna.
  • Sauna’s
  • Infraroodcabines

Houd jij van heerlijk zweten in een infraroodcabine of zweer je bij lekker puffen in een traditionele Finse sauna? Deze twee types sauna verschillen danig van elkaar, elk met hun eigen positieve en helende eigenschappen. In een vorig blogbericht gaven we je al enkele redenen waarom infrarood goed voor je is. Nu is het tijd voor een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen twee sauna’s.

Gebruikstemperatuur en opwarmtijd

Een traditionele Finse sauna heeft een langere tijd nodig om op te warmen. Dit type sauna moet een temperatuur boven de 75° halen vooraleer de werking ervan effect heeft, dit duurt zo ongeveer 40 minuten. Dat terwijl een infraroodsauna al vanaf 30° in gebruik genomen kan worden. De opwarmtijd is daarbij veel korter, zo’n 10 minuten. Omdat de gebruikstemperatuur van een infraroodsauna over het algemeen tot maximum 70° stijgt, is dit type sauna voor veel mensen ook draaglijker.

Warmteoverdracht

In traditionele sauna’s gebeurt de overdracht van warmte door de lucht, je lichaam neemt die warmte op, waarna je gaat transpireren. In een infraroodsauna wordt de warmte door de straling rechtstreeks op de huid overgedragen, waardoor je lichaam sterk zal opwarmen, maar de lucht rondom minder. Daardoor zal de temperatuur in een traditionele sauna altijd veel hoger zijn en is dit bij een infraroodsauna minder belangrijk.

Houding in de sauna

Terwijl het in een stoomsauna de bedoeling is om er heerlijk bij te gaan liggen, is een zithouding de beste positie in een infraroodcabine. Op die manier bereiken de stralen het best nek en rug, de meest belangrijke zones. Hierdoor zijn infraroodsauna’s over het algemeen iets kleiner.

Conclusie

Beide soorten sauna’s hebben afzonderlijke kenmerken, waarbij persoonlijke voorkeur belangrijk is. Wat vaak wel de doorslag geeft bij het maken van een keuze, is dat een infraroodsauna het meest aan te raden voor de behandeling van pijnklachten. Ook gebruiksgemak is hier een groot voordeel, een infraroodcabine is eenvoudig te installeren en erg makkelijk in onderhoud. Hou bij een traditionele sauna rekening met het feit dat je een sterke stroomtoevoer en een goede ventilatie nodig hebt.  

Twijfel je nog? Wij adviseren je graag!